Hangi balık hangi mevsimde yakalanır?
Sevgili ''Balık manya'' okuyucuları bugün bahsedeceğim konu ben ve sizin gibi bir çok amatör balıkçıyı ilgilendiren en derin konulardan biri,bu sevdaya gönül vermiş bütün dostlarımın sorduğu en basit soru olan Hangi mevsimde hangi balık tutulur?Hangi mevsimde hangi balık yenir? sorularıdır...
Kendi tecrübelerime dayanarak bu sorunuza güzel ve mizahi bir anlatımla yanıt vereceğim ve bu blog sonunda emin olun cevabınızı almak olacaksınız. İyi okumalar dilerim..
Ya arkadaş! Her balık her mevsimde çıkar,yoktur bunun belli zamanı o önündeki denizde, nehirde, gölde her zaman her balık vardır önemli olan doğru zamanı yakalamaktır.Her balığın denizlere giriş ve çıkış zamanları,yumurtlama dönemleri,çiftleşme dönemleri ve beslenme dönemleri vardır elbette bu doğru zamanı yakalamak en önemli unsur oldu senelerdir bizim için..
Mesela ekim ayında Eşkina yakalanmaz arkadaşım! Bu denizde eşkina yok anlamına gelmez ama o balık o tarihte yumurtlar işte buna sen karar veremezsin havyarı ağzında denizlere bereket katacak o limit altı eşkinayı yakalayıp kovaya atmak sportmenliğe uymaz.Sen böyle yaparsan, başkası niye yapmasın? Önce elini vicdanına bir koy yakaladığın balık 5 kilo olabilir ama havyarlı bir balığı suya geri salmak o balığı tutmaktan daha büyük bir ustalık gerektirir sen böyle yap ki bizde milletçe ağlamayalım boğazlarımızda lüfer yok,nerede bu lüferler diye..
Bu yazıyı yazmamdaki amaçlardan biride budur doğru zamanda yanlış yapılan avlara bir dur demek için mevsimine göre limitlere uyarak balık avı yapmanız gerektiği içindir belkide,her gün karşılaştığımız ve karşılaşacağımız şeyler bunlar bir gün denizlerimizde balık kalmayana kadar karşılaşacağız ama bu oturup oflamakla da geçmeyecek bu durum biz elimizden gelen uyarıyı yapacağız ve doğru balık avını doğru zamanda yapmaya devam edeceğiz .Konumuza dönmemiz gerekirse..
Arkadaşlar doğru balık avı yapmak için havanın basınç değerlerinden iklim koşullarına,rüzgardan tut suyun sıcaklık derecesine kadar bir çok konu ilgilendiriyor bizleri..Yazın gölümüzde turnamızı tutarken kışın omzumuzda Spin takımımız lüfer peşinde koşarız.Bu iklim koşulları balık lezzetlerini de kuşkusuz doğrudan ilgilendiriyor soğuk denizin balıkları her zaman lezzetli olmuştur benim için,yazında lüfer tutabiliriz fakat yazın sıcağında yağlanan o balık emin olun bildiğiniz lüfer tadını vermez size..
Şimdi bazı balıkları tarihlere ve mevsime göre incelersek ilk adımımız istavrit olur,yılın her ayında denizlerimizde bol bol bulunan istavritler her zaman içimizi ısıtan enfes balıklardan biri olmuştur fakat avlanış yerlerine göre yemlenmelerin de farklılık yaşanıyor kendimden örnek vermem gerekirse, Tekirdağ ve yeniçiftlikte istavrit avı yapma fırsatım olmuştu galata köprüsünde tavuk göğsüyle bile avladığım o canavar balığı Tekirdağ da bir çok yem denememe rağmen tutamamıştım sonrasında tavsiyelere kulak verip teke ile avımı yapmış 1 kova balıkla evimin yolunu tutmuştum..
Ocak-Şubat ayı bana göre balığın en lezzetli olduğu tarihlerdir su buzlanır balık tuzlanır atılır mangala yanında mezesi su gibi gider lezzetiyle..Tezgahlarda uçuk fiyatlarda gördüğümüz Kalkan balığı'da bu aylarda çıkar..Mantarlı çinekop takımıyla bile tutmuşluğum vardır bu aylarda,balık yumurtlamadan çıkar ve deli gibi açtır saldırır her yeme,ne gerek var o kadar paralar verip bayat balıkları eve sokmaya oltayı alırız omzumuza biz tutarız hem zihnimiz rahatlar hem cebimiz..
Sonuç olarak arkadaşlar bu sert yazıları yazmamdaki sebep,bugün kasım ayındayız 50tane lüferi tek başıma tuttum diyebilmek için değil.Doğru zamanda doğru balık nasıl tutulur? sorusuna cevap bulmak içindir.Doğru zamanda doğru balık avını yapmaya gayret gösterin aşağıda vereceğim takvim güncel olarak değişmeye devam edecektir küresel ısınma yüzünden,yinede doğruya en yakın olan bu takvimdir bütün balık avı meraklılarına rastgele diyorum!
harika bir yazı olmuş
YanıtlaSilTeşekkür ederim yazımı sonuna kadar okuduğunuz için :)
YanıtlaSil