Çupra(Çipura)Balığı nasıl avlanır?
Biz amatör balıkçıların,oltacıların ve tekneyle balık avı yapan her balıkçının gözünün nurudur çupra,bu balığı yakalamasını beceren her balıkçı tüm hassasiyetleri ve sessizliği öğrenmiş demektir benim gözümde. Ege'de sanat olarak bakılır bu balığa al yanakları tombik görünümü oltadaki kafa atışları mutlu eder ülkemizde tüm balık severleri,ama aklımızda şu soruyu bırakır bu sanat Çupra avı nasıl yapılır? Nerelerde bulunur? Bu sanat eserine bir boyada biz vuralım ve birlikte bu sorulara şimdi cevap arayalım..
Çupra balığı
Şimdi bu balık hakkında hızlı bir bilgi vererek balığı tanımanıza yardımcı
olayım.100-150 gram ağırlıklarında yakalananlarına Lidaki adı verilir, Akdenizde adı mendik,250 gramdan büyüğüde Çupradır. Büyük ölçüde büyebilirler 5-7 kilo arasında olanları yakalanmış ve görülmüştür ama bu balık büyüdükçe derinlere açılıyor şuana kadar edinen balıkçı bilgilerine göre bu bilgileri göz önünde bulundurmamız gerekir.
Çupra nerelerde yakalanır?
Taşlık alanların diplerinde bulunan bu balığı bi tür ispari gibi düşünebiliriz.Sabahları kıyılayan bu balık öğlen saatlerinde ise 10-20 metre derinliklerde bulunur.Göçmen yaşayan bir balık türüdür ama güzel bir mera keşfederseniz aynı bölgede yaşayan yerlileride mevcuttur.Göç zamanlarında derin sulardan sürüler halinde geçerler usta bir balıkçı bu geçiş anlarını bilir ve her sene o dönemde o suda avını yapar.
Nasıl yemler kullanmalıyım?
Çupra balık ve rapala yemlerden ziyada küçük canlılar ile beslenir bunlara en güzel örnek küçük yengeçlerdir ve bunun dışında karides,teke,mamun,sulines,midye ve dilimlenmiş sardalyadır,benim kendi tecrübelerim sonucu edindiğim en güzel yem sıralamam şu şekilde olacak ve size kesinlikle yem bulma durumunuza göre bu yem sırasına önem vermenizi öneririm,sıralamam dilimlenmiş sardalya, sardalya deniz içinde en güzel koku veren yemdir sonrasında yengeç yavrusu,karides,midye kullanabilirsiniz.
Bu resimde yengecin kancaya nasıl takılacağı gösterilmektedir.Yengeç kancaya nasıl takılır? sorusuna cevabı en güzel şekilde veriyor.Sağdaki resimde ise karidesin kancaya takılma yöntemi mevcut,karidesimizi kesinlikle kuyruğundan kancaya takıyoruz bu yemin canlı kalmasını ve hareketli olmasını sağlıyor.
Çupra kıyı avcılığı
Şimdi gelelim asıl konumuza,hepimizin denize tekne ile açılacak gücü durumu olmayabilir bu yüzden şimdi size bu balığın kıyıdan nasıl avlanacağını öğreteceğim öncelikle takım seçimimiz 3 köstekli,dipte kurşunlu dip takımı olmalı kıyıdan av yapacağımız için yosun bol olacağından ve misinanın kesilme riski büyük olduğundan 0.40'lık misina kullanmamız gerekir.
İğne seçiminde benim favorim olan mustad 496/01 serisi kısa saplı parlak döğme çelik siyah iğnelerdir.Bu iğnenin en büyük özelliği bir taşa yada biryere takıldığı zaman hafif açılarak takımın kurtarılmasını kolaylaştırmasıdır kıyı avı yapan herkesin mutlaka çantasında olması gereken bir iğnedir. Yanlız bu iğne açılır dediğimde kimse beni yanlış anlamasın hiç bir şekilde balık iğnedeyken açılıp balığı kaçırmanıza neden olmaz kafanız rahat olsun bu konuda...
Şimdi diyelim mayıs ayıyla beraber ilk Çupraları almaya başlıyoruz ilk yem terciğimiz mamun olmalıdır bu ayda bu yem biraz pahalı kaçabilir o yüzden boru kurdunu da tercih edebiliriz.Haziran ayına geldiğimizde ize mamunu tercih etmeyiz çünkü küçük balıklar o dönemde çoğalacaktır ve yemimiz suya inmeden tertemiz olacaktır bu yüzden yemimizi değiştirme ve yengeç kullanma vaktimiz gelmiş demektir.Temmuz-ağustos aylarında yengeç çok güzel iş yapar fakat eylül ayında bu verim azalır ve yengeç yemimizin yerini bir başka yeme madyalara bırakırız..
Çupra tekne avcılığı
Eğer hava serinlemeye başladıysa bu çupraların göç yapacağı ve derine kaçacağı anlamına gelir bu yüzden teknede avlananlar çoğalır ve 18-30 metre derinliklerde çupra avcılığı başlar.Ben genellikte teknede çupra avında sardalyayı tercih ederim çünkü çok ekonomik bir yemdir ve tüm balık gruplarına hitap eder.Fakat orta suda çupra avı yapacaksak tek zokaya sardalya dilimi takar ve bekleriz.Eğer 3-4 köstekli dip oltası kullanacak ve yemide sardalya tercih edeceksek kesinlikle iğnelerimiz 1251/c serisi uzun pala saplı 2 numara iğne tercih etmeliyiz.Çünkü sardalya yemini tam oturtmak ve parçalanmasını önlemek için uzun saplı iğneler kullanılmalıdır.
Benim tekne ile çupra avında misina tercihim 0.70 ve 0.60 kalınlığında oluyor çoğu balıkçı bu kalınlıktaki misinayı kırbaç olarak görebilir ve balık vuruşlarını hissedemeyeceğini söyleyebilir ama yeter ki merada balık olsun emin olun o vuruşu en ince ayrıntısına kadar hissediyorsunuz.Takımımın bedenini ise 0.45 ve 0.35 kalınlığında oluşturuyorum eğer teknede sardalya yerine sülünez kullacaksak iğne tercihimiz 496/3 numara iğne olmalıdır.
NOT:İlerleyen zamanda yemlerin kancaya takılış videolarınıda çekeceğim.
Sevgili ''Balık manya'' okuyucuları bunlar benim tecrübelerim sonucu edindiğim bilgiler olup;yanlışı doğrusu olacaktır uygulama kararı siz değerli dostlarıma aittir bu balığın avını yapacak yeni başlayan arkadaşlara umarım bilgi vermişimdir herkese rastgele diyorum...