LOGO

Spin ile Levrek Avı

Spin tekniğiyle Levrek avı

Sevgili ‘’balık manya’’ blog okuyucuları bugün Spin tekniği ile levrek avı nasıl yapılır? Nerelerde yapılır? Ve bu balığın sahte yeme saldırı pskolojisi nedir? Sizinle beraber bu soruları yanıtlayacağım ve bilgilerimin devamını sürekli arttırarak size aktaracağım tek yapmanız gereken bloğun devamını derin bir nefes alıp okumak..

İlk kuralımız suyu okumak;
Bu nasıl sevdadır arkadaş! Yağmura,çamura,soğuğa aldanmadan kimi zaman sevgilimizden, karımızdan zar zor izin alıp senelerce anlatacağımız hikayeleri yazmaya gideriz her balık avıyla..
Ancak hikayelerimize konu olacak bu balıkları tutmak ve skor yapmak her balık sever için çok önemlidir.Bu amatör balıkçı olan ve yasal sınırlara uyan her insan içinde, hunharca limit altı balıkları katleden her adam içinde en önemlisidir..

Şimdi bu skoru nasıl mı yapacağız? 
Tabiki.Suyu okuyacağız..

Bu teknikle beraber hedef avımızda olan balığın yaşama alanlarına karşı değişkenlik göstermemiz gerekir, hedef balığın avlanma pskolojisini, hava olaylarının balığın davranışlarına etkisini, yaşam alanlarında nasıl davranışları sergilediklerini,hangi zamanda nasıl beslendiklerini ve en önemli unsur olan yumurtlama zamanlarını bile çok iyi bilmemiz gerekir,skor yapmak isteyen her insan bu bilgilere sahip olmalıdır bu bilgiler altın kurallardır zor gibi görünse de birkaç ip ucu ile bu blog bitiminde tüm bilgilere sahip olacaksınız.

Bu konuları gereksiz görenler olacaktır elbette. Bu konuya açıklık getirmek için örnek vermem gerekirse çok gürültülü ve aydınlık bir sahilde eşkina yakalayamayacağını herkes bilir, eşkina avı için Nisan Mayıs aylarını yani balığın yumurta döktükten sonra çılgınlar gibi aç olacağı bu ayları beklememiz gerekir.Ekim,ocak aylarında yağmurlu ve çok soğuk  bir hava varsa yakındaki bir göle sazan tutmaya değil, Kıyı kesimlerde Spin casting ile beklemeli,yemli Lüfer avı yapmaya gideriz.

Az sonra bahsedeceğim bilgiler bu anlattıklarımın belli bir disiplin ile hedef balık levrek avına indirgenmiş bilgileri olarak sizlere aktarılacaktır..



Hedef Balık:Levrek    
Av disiplini:Spin Casting


Şimdi sizlere bu av ile edindiğim bilgi ve tecrübeleri bir kaç kaynaktan da yardım alarak aktarmak istiyorum..İlk kuralımız sahil yapısını tanımak olacak.Bu av için en kritik ve en önemli unsur meramızı tanımaktır balığın nereden çıkacağını nereden saldırı yapacağını bilmemizi sahil yapısı belirler,doğru sezondaysanız karşısında durduğunuz denizde mutlaka bir levrek vardır önemli olan bu meraklı ve zeki hayvanı kumsalın neresinde bulacağımızdır..

Her kumsal dalgadan etkilenirler ve bu balık avında dalganın yarattığı kumsal şekli bizi levreğe davet eder bunun için bu kumsal tiplerini iyi tanımamız gerekir.

Öncelikle aşağıdaki fotoğrafı iyi incelemenizi istiyorum..

[​IMG]

Biz av yaparken sahilde dururuz ve üzerine bastığımız kum deniz boyunca ilerler yani bizim üstünde durduğumuz bariyer tek değildir denizin altında da bu şekilde bariyerler dalga yardımıyla oluşabilir..
Önemli olan bur da dalganın kıyıya vurduğunda ne getirdiği ve geri dönerken ne götürdüğüdür bu mineraller çoğu balık için besleyici ögeler olduğundan avımız da skor yapmamıza etki ederler..

Dalga ve kıyı akıntıları geri dönerken bu mineralleri taşır ve sonucunda su altı kum bariyerlerini oluştururlar.Bu doğal şekillenmeyi en iyi şekilde tanımak avımızı en üst seviyede verimli yapmamıza yardımcı olacaktır.Su altı bariyerleri kesinlikle kayalık bölgelerle karıştırmamalıdır çünkü bu zemin oluşumları dalga yönüne doğru sürekli hareketlidirler.
[​IMG]

Şimdi yukarıda anlattıklarımı burada daha kolay bir şekilde anlatacağım

1.bölge:  Sahil bizim durduğumuz alan
2.bölge:  Yakın kum batak alanı durgun alan
3 bölge:  Yakın kum bariyeri
4 bölge:  Uzak kum batak alanı durgun alan
5 bölge:  Uzak kum bariyeri

Buralarda dalga yönü 3 ve 5 alanlarında kum bariyerleri sayesinde kırılır ve gözle görülen net dalgaları oluştururlar.Bunların hemen ardından 2 ve 4 durgun alanlardır ve bekleme alanlarını oluştururlar dalganın getirip götürdüğü küçük yemleri bekleyen balıklarla doludur işte bizim av noktamızda bu durgun alanlardır..Şimdi bu kum bariyerleri sonrasında oluşan dalgalar ve bekleme alanları bu bilgilerle beraber aşağıdaki resimle daha anlaşılır bir hale gelmiştir umarım..

[​IMG]

Çeken akıntı/RIP akıntısı

Bahsettiğimiz kum bariyerleri sahil boyunca uzayıp gitmez sahil boyunca ne kadar uzadığı da dalganın sertliğine göre değişen bir unsurdur.Ancak biz şunu bilmekteyiz ne kadar uzun sahil okadar fazla kum bariyeri demektir.Şimdi aşağıdaki resmi inleyelim..

[​IMG]

Akıntı kıyıya doğru ilerlerken Breakers bölgesinde kırılıp köpüren dalgaları oluşturur.Kum bariyerini aştıktan sonra kıyıya vuracak akıntı,bu şekilde yerini yeni gelen dalgaya bırakmak zorunda kalır.Ancak bu şekilde peşinde gelen dalgaların baskısı altında kalır ve bu anda kendisine bir kaçamak noktası arayarak kendisinin oluşturduğu kum bariyerinin boşluk alanına doğru boyun(Neck) yaparak bariyeri dışına atıldığında tüm gücünü kaybeder ve dışa doğru dağılır.

İşte bu alanlar bizim için en kıymetli bölgelerdir hazinedir bizim için..Bir kaç resimle bu bölgeleri daha net bir şekilde anlayacağız ve bu bölgelerin nereler olduğunu tanıyacağız.
[​IMG]
[​IMG]


www.balikmanya.blogspot.com.tr

◄◄◄◄
►►►►

"Spin ile Levrek Avı "
Yazısına 1 Yorum Yapılmış

  1. Anlatım için teşekkürler http://balikdostu.blogspot.com.tr/?m=1

    YanıtlaSil

Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
:) ;) :D :N :Y :P ;( :( :F :Bye :Love :Tsk
Sitede yazılan tüm yazılar tarafımca yazılmakta olup bir kısmının veya tamamının ilgili yazıya link verilmeden yayınlanması yasaktır.

Copyright © 2015. Balık Manya
Bu Tasarım **Kubilay Güven** Tarafından Yapılmıştır.
UA-73773459-1